Zprávy
![]()
Mokřadní přírodní památka Sirňák úplně vyschla, jen sirovodík je cítit
Sucho a teplo se projevuje i v údolní nivě říčky Teplé na úpatí Podhorního vrchu. Krom mofet momentálně bez vody zde můžete ale vidět i subtropického pavouka původem ze Středomoří. Jde o přírodní památku Sirňák, charakteristickou sirnato-uhličitými výrony plynů tvořící bahenní krátery. Jenže vodu byste zde nyní těžko hledali, Sirňák vyschl.
Sport
![]()
Ondra má před ME velké plány: Chci rozšířit zlatou sbírku, dám do toho všechno
Po prodělaném covidu je zpátky. Český elitní lezec Adam Ondra má před sebou hlavní vrchol letošní sezony – mistrovství Evropy v Mnichově. „Do Mnichova se určitě těším. Nejenom protože tam bude mistrovství Evropy, ale i proto, že je to město lezení zaslíbené. Do Alp je to téměř co by kamenem dohodil, takže je tam spoustu lezců i jejich fanoušků. Mám i skvělé vzpomínky na závody světového poháru, které se tam konaly kvůli tomu, že je tam atmosféra přímo magická,“ těší se devětadvacetiletý rodák z Brna na mistrovství Evropy v lezení.
Krimi
![]()
Muž na skále pod hradem oddálil koncert skupiny Lucie v Lokti
Sobotní koncert skupiny Lucie v loketském amfiteátru si budou přítomní pamatovat nejen kvůli oblíbené kapele a jejím výkonům na podiu, ale i díky hazardérovi se svým životem. Do třiceti metrové výšky tam na skálu pod hradem vylezl totiž mladík.
![]()
Miminko házeli do vzduchu a třásli s ním
Tříměsíční miminko měli jeho rodiče pod vlivem drog vyhazovat do vzduchu a třást s ním nad hlavou se simulací letu a pádu prudkým pohybem dolů. Chlapec skončil v nemocnici s hematomy v oblasti mozku, zlomeninou nohy a dalšími poraněními.
Ekonomika
![]()
S láskou k farmaření se člověk rodí, říká majitelka farmy Kozodoj
Stejně jako historii vypráví příběhy předávané z generace na generaci, jako strom vypráví svůj příběh v podobě letokruhů, vypráví ho i řeka. Pavlína Štyndlová, majitelka eko farmy Kozodoj v Karlových Varech, říká: „Řeka povídá historii, je jen na nás, jestli ji budeme chtít znát a jestli ji jednou bude vyprávět i o nás.“
![]()
Lidé přispěli na prospěšné projekty. Kastrace sníží počet toulavých koček
Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Karlovarském kraji stal Ekorovnováha v přírodě, který pomáhá kočkám bez domova a chrání tak volně žijící drobné živočichy. Veřejnost a banka finančně podpořily i uprchlíky z Ukrajiny, nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny, děti v náhradní rodinné péče a seniory.
![]()
Vyrábí luxusní dřevěná pera. Některé „limitky“ stojí i desítky tisíc korun
Luxusní dřevěná plnicí pera Michal Čiliak – Wood Design vznikla vlastně dost náhodou. Mladík z Plzně Michal Čiliak odjel jednou v létě do Řecka na brigádu jako učitel surfování. Právě na řeckém ostrově Karpathos ho napadlo, že dřevo je mu prostě souzené, a vyřezal si první malý přívěšek ve tvaru surfového prkna…
![]()
Chleba peče z pohankové mouky. Žena z hradní kavárny umí i bezlepkový koláč
Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.
![]()
Efektivní výroba porcelánu. V rozvoji špičkové české firmy pomohla dotace
Tradice, kvalita a spolehlivost – tato tři slova, tři pilíře jasně specifikují firmu Realistic, jejíž historie sahá až do roku 1927. Jde o špičkového výrobce průmyslových pecí. Podnik je výhradně český a má v současnosti 86 zaměstnanců. K rozvoji firmy napomohla také více než 20milionová dotace z fondů Evropské unie.
![]()
Kdo mohl, zdražil, někteří končí. Pekaři balancují na hraně přežití
Na rok 2022 nebudou pekaři ani jejich zákazníci vzpomínat v dobrém. Válka na Ukrajině vyšponovala ceny energií a následně i obilovin do astronomických výšin. Některé tuzemské pekárny tak nyní bojují o přežití a zákazníci trnou, za kolik bude na podzim rohlík či chleba.
![]()
Desetina venkovských hospod skončila. Výčepní: Zabíjejí nás i levné lahváče
Dlouhá léta vlastnil Kamil Pešek hospodu v Rokytnici v Orlických horách. Na podzim však štamgastům čepovat přestal a mezi místními oblíbený podnik teď prodává. „Už na to nemám. Nejdřív mě na kolena srazila covidová krize a zdraví. A teď vysoké ceny piva. Kdybych měl přistoupit na ceny pivovarů a něco vydělat, musel bych dát pivo za padesát korun. A to tady takřka na vesnici nikdo nedá,“ postěžoval si Deníku hospodský z dnes již bývalé restaurace Eduard.
![]()
Ze sportovce kuchařem. Muž nabízí ve food trucku poctivé burgery
Platil za skvělého sportovce, dnes popojíždí s food truckem po Karlovarském kraji a plní všem, kteří stojí o čerstvé a kvalitní suroviny, žaludky. Jirka Chaloupka, mezi krajany známý jako „Chaly“, si splnil sen a po létech dřiny a bojových sportů konečně dělá něco, co ho baví.
![]()
Mohl prodávat kebab, vydal se jinou cestou. Jeho díla se prodávají za statisíce
Josef Rataj, původem Plzeňan, si moc dobře pamatuje, jaké byly začátky svobodného podnikání v divokých devadesátkách. Jako mladík se živil prodejem mobilních telefonů v zastavárně a zkusil si i práci ve stánku s kebabem. Pak ale začal naslouchat vnitřnímu hlasu svého srdce, který ho táhl do umělecké sféry. A dobře udělal. Díla tohoto malíře, výtvarníka, performera, který je často označován za průkopníka tohoto žánru v České republice, se prodávají i za statisíce korun.